• Študentská kvapka krvi 10. 11. 2022

            11. 11. 2022

            Kampaň Študentská kvapka krvi je zameraná hlavne na prvodarcov a mladých ľudí. Slogan 28. ročníka tejto kampane znie „Pripoj sa.“ a je výzvou, aby sa každý zdravý dospelý človek pripojil k darcom krvi. Študentská kvapka krvi 2022 prebieha od 24. októbra a trvá do 18. novembra 2022. Táto akcia je prepojená s dňom študentstva, ktorý si pripomíname dňa 17. novembra.

            Školský parlament zorganizoval a rád podporil túto ušľachtilú akciu, do ktorej sa zapojilo 11 žiakov z našej školy, ktorí boli darovať krv v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce.

            Všetkým darcom zo srdca ďakujeme a veríme, že práve ich krv zachráni niekomu život.

          • Majstrovstvá okresu vo florbale

            11. 11. 2022

            Dňa  09. novembra 2022 sa uskutočnilo okresné kolo žiačok stredných škôl vo florbale.

            Súboj o postup na Majstrovstvá kraja sa uskutočnil na Gymnáziu Janka Kráľa zápasom našich dievčat proti domácim. Dievčatá predviedli výborné výkony, zápas bol plný napätia až do konca a skončil sa nerozhodne. Nasledovalo predĺženie, ktoré tiež nerozhodlo. Nakoniec rozhodli samostatné nájazdy, kde boli úspešnejšie dievčatá z gymnázia.

            Obsadili sme pekné 2. miesto a našu školu reprezentovali  dievčatá:

            Viktória Mališová V.A, Diana Švecová V.A,  Hana Adamcová IV.A, Natália Jenisová IV.A, Aneta Kramárová III.B, Sarah Krajčiová III.B, Natália Švecová III.B, Paula Kormúthová II.B, Ema Gažiová II.B,  Diana Górová II.A, Ema Záchenská II.A, Natália Ostrolucká I.A,

            Všetkým dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme im veľa športových a osobných úspechov.

          • História regiónu venovaná prof. Štefanovi Rakovskému

            10. 11. 2022

            V rámci predmetu dejepis a spoznávania histórie nášho regiónu navštívili dňa 9.11.2022 žiaci II. B triedy pobočku Ponitrianskeho múzea v Zlatých Moravciach, kde je sprístupnená expozícia venovaná významnému zakladateľovi múzea Štefanovi Rakovskému. Výstava bola rozdelená do viacerých tematických okruhov. Žiaci sa oboznámili so súkromným aj pracovným životom Štefana Rakovského a nahliadli aj do tajov jeho múzejníckej zbierky.

            Sme radi, že máme v našej blízkosti inštitúciu, ktorá zachraňuje a uchováva dedičstvo pre ďalšie generácie.

          • OLYMPIÁDA O EURÓPSKEJ ÚNII

            8. 11. 2022

            Fakulta sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave aj tento rok organizovala celoslovenskú Olympiádu o Európskej únii. Záštitu nad podujatím prevzala predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, partnerom tohto ročníka Olympiády sa stala Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a europoslanci.

            Je to vedomostná súťaž a výchovno-vzdelávacia aktivita zameraná na prehlbovanie vedomostí žiakov o Európskej únii, ktorá zároveň vytvára priestor pre aktívnu komunikáciu mládeže a budovanie pozitívnych vzorov a návykov.

            24. 10. 2022  sa uskutočnilo elektronické kolo, do ktorého sa zapojili 2 tímy žiakov zo IV. A – Dana Gajdošíková, Natália Jenisová, Paulína Kabátová a chlapčenský tím v zložení: Adam Augustín, Gabriel Gajdoš a Tomáš Klikáč.

            Dievčenský tím postúpil do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku dňa 11. 11. 2022, v priestoroch Fakulty sociálnych vied Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave.

            Finálového kola olympiády sa zúčastní nasledovných  súťažných tímov 

            240- Huncokári– Gymnázium Grösslingova 18, Bratislava

            169- Mladí Európania– Gymnázium Terézie Vansovej Stará Ľubovňa

            161- Bauhaus- Gymnázium, Ulica 17. Novembra 1180,  Topoľčany

            023- Goliankári- Gymnázium Golianova 68, Nitra

            236- Gabko7- Gymnázium Antona Bernoláka, Námestovo

            231– OA TT– Obchodná akadémia, Kukučínova 2, Trnava

            307- ZM OA- Obchodná akadémia Zlaté Moravce

            127– THE POWERPUFF GIRLS– Gymnázium Jána Adama Raymana, Prešov

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za aktivitu a dievčatám držíme palce vo finále! 

          • „Finančná gramotnosť v praxi“

            4. 11. 2022

            Dňa 27. 10. 2022 sa žiaci IV. A  a  IV. B  zúčastnili odbornej besedy na tému: „Finančná gramotnosť v praxi.“ Prednášku viedol riaditeľ pobočky Prima banka Zlaté Moravce, Mgr. Jaromír Šulovský a jeho kolegyňa Soňa Hroššová.

            Žiaci si preverili získané vedomosti z oblasti bankovníctva v kontrolných úlohách, riešili praktické príklady z bankovej praxe a rozšírili si vedomosti o nové bankové produkty.

            Za prednášku ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Majstrovstvá okresu v bedmintone

            4. 11. 2022

            V dňoch  25. a 26. októbra 2022  sa uskutočnili okresné kolá žiakov stredných škôl  v bedmintone. Naše dievčatá v zložení Dana Gajdošíková IV.A,  Paula Kormúthová II.B,  Diana Górová II.A  získali 3. miesto v turnaji.

            Chlapci v zložení Dávid Červenák III.B,  Alex Mikler II.A, získali 2. miesto po veľmi vyrovnaných a zaujímavých bojoch, ktoré boli plné napätia.  

            Všetkým žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a želáme im veľa športových a osobných úspechov.

          • Výtvarná súťaž ČERVENÉ STUŽKY

            3. 11. 2022

            Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila už do 16. ročníka kampane "Červené stužky". Červené stužky sú symbolom a názvom celoslovenskej kampane boja proti AIDS a zároveň sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS.

            Jednou z aktivít tejto kampane je výtvarná súťaž, do ktorej sa žiaci zapojili  výtvarnými prácami, z ktorých najlepšie postúpili do celoslovenského kola. 

          • READYCON - najväčšia online udalosť pre stredoškolákov o budúcnosti trhu práce a trendoch vo vybraných odborných oblastiach 

            3. 11. 2022

                 Dňa 27.10.2022 sme sa zúčastnili online vysielaného podujatia READYCON, ktorého cieľom je každoročne prinášať najnovšie poznatky o meniacom sa trhu práce priamo do tried stredných škôl. 

                 Prostredníctvom viacerých prednášok s expertmi z rôznych odvetví a mnohých popredných organizácií sme sa dozvedeli viac o budúcnosti trhu práce a možnostiach nášho uplatnenia po ukončení stredoškolského štúdia. Absolvovali sme zaujímavé prednášky o fungovaní poisťovníctva, digitalizácií najväčšej slovenskej banky, ako aj o novodobom druhu peňazí - kryptomene. Počas celého vysielania sme tiež mali možnosť zapojiť sa do online súťaže o rôzne ceny. 

                 Podujatie READYCON sa nám veľmi páčilo, prednášky boli zaujímavé, dozvedeli sme sa mnoho nových informácií a obohatili si tak svoje znalosti.

                                                                                                                                              Trieda V.A 

          • Deň jablka a zdravej stravy

            25. 10. 2022

            Dňa 21. 10. 2022 Školský parlament zorganizoval vo vestibule školy Deň jablka a zdravej stravy, kde si jednotlivé triedy pripravili rôzne aktivity. V tento deň si žiaci mohli zasúťažiť v kvíze a overiť svoje znalosti a vedomosti, čo vedia o jablkách, ich odrodách a dozvedieť sa niečo nové a zaujímavé. Zároveň mohli ochutnať rôzne odrody jabĺk, hrušiek a iného ovocia a zeleniny a získať informácie o vitamínoch zábavnou formou. Okrem toho triedy pripravili rôzne jablkové koláče, muffiny a bábovky, zdravé nátierky, horúci čaj s medom či jablkový džús. Žiaci boli touto akciou nadšení a tešia sa už na budúci školský rok, ako obohatia program.

          • Imatrikulácie prvákov

            24. 10. 2022

            Dňa 18. 10. 2022 sa konali Imatrikulácie tried I.A a I.B v priestoroch telocvične. Žiaden prvák sa nestane riadnym študentom našej školy, ak neprejde tradičným rituálom prijímania do radu študentov na Obchodnej akadémii. Do prípravy sa zapojili žiaci zo všetkých tried na škole a pripravili si niekoľko zaujímavých a zábavných úloh pre našich prvákov. Najprv sa konala registrácia prvákov pri vstupe do telocvične, následne uvítanie a úvodný príhovor pre žiakov a pedagogický zbor. Jednotlivé úlohy, ktoré museli splniť, preverili ich šikovnosť, nápaditosť, rýchlosť, odvahu a kreativitu. Nad jednotlivými úlohami dohliadala odborná porota, ktorá zapisovala získané body. Výsledok bol prekvapivo nerozhodný a tak zástupcovia z týchto dvoch tried napokon súperili v pretláčaní rúk a víťazom sa stala trieda I.A. Na záver prváci prečítali svoje sľuby a imatrikulácie sa ukončili diskotékou.

          • Stredoškolská odborná činnosť – SOČ

            3. 10. 2022

            Stredoškolská odborná činnosť je dobrovoľná, záujmová činnosť žiakov denného štúdia stredných škôl. Vyhlasovateľom SOČ je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Cieľom SOČ je vyhľadávať nadaných, šikovných žiakov, rozvíjať ich talent, teoreticko-praktické schopnosti, viesť ich k samostatnému tvorivému mysleniu.       

            Žiak potrebuje len výborný nápad a učiteľa – konzultanta, ktorý by viedol a pomáhal  mu po praktickej stránke. Nič nemôžete stratiť, naopak získať – skúsenosť, sebavedomie, možno aj výhru.

            Žiak si vyberá súťažný odbor  a tému práce podľa vlastného záujmu. Výsledkom  je samostatná práca v rozsahu max. 25 strán, ktorej autorom môže byť jednotlivec alebo skupina autorov (max. 3). Práca sa v písomnej forme predkladá odbornému posúdeniu školskej komisii SOČ, pred ktorou  autor prácu  prezentuje a obhajuje. Víťazné práce  postupujú na krajské kolo  víťazi ďalej na celoštátne kolo. Úspešné riešenie SOČ už v krajskom kole je u žiakov pozitívne hodnotené  v rámci prijímania na štúdium  na vysokej škole. 

            Záujemcovia o SOČ sa môžu prihlásiť u školskej koordinátorky SOČ –  Mgr. Anny Szoboňovej.

            Témou SOČ môže byť: riešenie problému alebo úlohy, návrh technického riešenia, funkčného modelu, návrh učebnej pomôcky a jej didaktické použitie, výskum, prieskum, analýza dát...

            Súťažné odbory:

            1. Problematika voľného času
            2. Matematika, fyzika (štatistika)
            3. Chémia, potravinárstvo
            4. Biológia
            5. Životné prostredie, geografia, geológia
            6. Zdravotníctvo, farmakológia
            7. Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo)
            8. Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia
            9. Strojárstvo, hutníctvo, doprava
            10. Stavebníctvo, geodézia, kartografia
            11. Informatika
            12. Elektrotechnika a hardware
            13. História, filozofia, právne vedy
            14. Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie
            15. Ekonomika a riadenie
            16. Teória kultúry, umenie, umelecká a odevná tvorba
            17. Pedagogika, psychológia, sociológia
          • Európsky deň jazykov 26. a 27. september 2022

            30. 9. 2022

            Dňa 26. 09. 2022 sa naša škola zapojila do osláv Európskeho dňa jazykov, ktorý iniciuje Rada Európy v Štrasburgu od roku 2001. V tento deň si pripomíname význam výučby a učenia sa jazykov. Rada Európy je presvedčená, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho medzikultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu. Preto Rada Európy v Štrasburgu podporuje viacjazyčnosť v celej Európe.

            Predmetová komisia cudzích jazykov si pripravila rôzne aktivity pre žiakov zo základných škôl, ktorí prišli v tento deň na Obchodnú akadémiu a zábavnou formou preverili svoje vedomosti a znalosti. Žiaci postupne prechádzali jednotlivými stanovišťami, kde si zahrali pexeso, hľadali ukryté slová v osemsmerovke, vypočuli si rôzne nahrávky v cudzom jazyku, hľadali štáty Európy alebo navrhovali dizajn trička podľa určených  kritérií.

            Jednotlivé ZŠ sa umiestnili podľa získaných bodov nasledovne:

            1. miesto ZŠ Sľažany – počet bodov 24

            2. miesto ZŠ Mojmírova 1 – počet bodov 21

            3. miesto ZŠ Volkovce – počet bodov 20

            4. miesto ZŠ Nová Ves nad Žitavou – počet bodov 19

            5. miesto ZŠ Mojmírova 2 – počet bodov 17

            Súťažným tímom gratulujeme a veríme, že sa opäť stretneme o rok a strávime pekné dopoludnie pri jazykových aktivitách, ktoré zabavia nielen žiakov, ale aj dospelých.

            Nasledujúci deň  27. 09. 2022 sme v spolupráci so Školským parlamentom zorganizovali oslavu Európskeho dňa jazykov pre našich žiakov. Žiaci z jednotlivých tried zabezpečili výzdobu a občerstvenie vo vestibule školy, II.A zaobstarala hudobný podmaz – hudobné hity v rôznych jazykoch. Žiaci sa mohli zapojiť aj do výzvy, v ktorej mali vytvoriť video s jazykolamami v rôznych jazykoch niekoľkokrát za sebou a bez chyby. I.B pripravila zaujímavý kvíz o gréckej mytológii. Každá trieda si zvolila jednu európsku krajinu, vyzdobili si svoju triedu a prišli oblečení vo farbách danej krajiny. Následne sa triedy zúčastnili zábavno-súťažných aktivít na siedmych stanovištiach, na ktorých si overili svoje jazykové zručnosti a vedomosti. 

            Veríme, že pripravené aktivity spolu s príjemnou atmosférou, ktorá panovala počas celého podujatia, prispeli k dobrej nálade všetkých zúčastnených a každý si odniesol príjemné spomienky zo spoločne stráveného dopoludnia.

          • Zbierka Biela pastelka 23. 09. 2022

            23. 9. 2022

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Ďakujeme za pomoc všetkým žiakom a zamestnancom školy, ktorí prispeli na dobrú vec.

          • Otvorenie školského roka 2022/2023

            30. 8. 2022

            Slávnostné otvorenie nového školského roka sa bude konať dňa 5. septembra 2022 o 8.30 h v areáli školy.

            Žiaci 1. ročníka si nájdu svoje umiestnenie do príslušnej triedy na zoznamoch pri vchode do budovy školy.

            Rodič, zákonný zástupca neplnoletého žiaka  predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Žiaci 2. – 5. ročníka odkliknú vyhlásenie o bezpríznakovosti cez EduPage. Žiaci 1. ročníka si so sebou prinesú zákonným zástupcom podpísané vyhlásenie na otvorenie školského roka 2022/2023.

             

            Tlačivo nájdete tu:  Vyhlásenie o bezpríznakovosti

          • SLOVENSKO-ÍRSKY DEŇ

            1. 7. 2022

            Dňa 29. 06. 2022 sme na škole pripravili „slovensko-írsky deň“, aby sme sa podelili so zážitkami,
            ktoré sme získali vďaka projektu Erasmus+. Do prípravy sa zapojili všetky triedy –
            niektoré mali na starosti výzdobu, iné občerstvenie, či hudbu...Tento deň začal filmom,
            v ktorom bol predstavený dvojtýždenný pobyt v Írsku. Pani učiteľky Mgr. Alena Stoilová
            a Mgr. Anna Szoboňová dopĺňali jednotlivé sekvencie filmu svojím komentárom a rôznymi
            zaujímavosťami o tejto krajine....Po skončení filmu prebehla diskusia, kde žiaci mohli klásť
            otázky účastníkom  projektu Erasmus+.

            Nasledovali športové súťaže, ktoré pripravil pán učiteľ Mgr. Ľubomír Balko. Z každej triedy
            súťažili v jednotlivých disciplínach zástupcovia chlapcov a dievčat. V závere boli
            vyhodnotení najlepší – zvíťazila IV. A trieda, potom nasledovala III. B a I. A trieda.
            Na záver bolo pripravené na dvore školy občerstvenie a tak sme si pri vzájomných
            rozhovoroch pochutnali na dobrotách, ktoré sme pripravili nielen my, ale aj našej mamy, či
            staré mamy. Najviac nám asi chutila torta v tvare zeleného "írskeho" klobúka. V závere tohto
            školského roka sme prežili spoločne strávený príjemný a zaujímavý deň.....

          • Školské kolo v skoku do výšky

            30. 6. 2022

            Dňa 28.06.2022 sa uskutočnilo školské kolo v skoku do výšky. V súťaži dievčat jednotlivé
            triedy reprezentovali: Petra Orolínová I.A, Ema Gažiová I.B, Alexandra Forgáčová I.B, Isabel
            Basile III.A, Dana Gajdošíková III.A, Hana Adamcová III.A, Jasmína Johanna Herdová IV.A,
            Diana Švecová IV.A.
            Výsledky - žiačky:
            1. miesto Dana Gajdošíková III.A
            2. miesto Isabel Basile III.A
            3. miesto Ema Gažiová I.B
            V súťaži chlapcov jednotlivé triedy reprezentovali: Matúš Drienovský I.A, Leo Johannes
            Koppelaar I.A, Matej Červený II.A, Dávid Červenák II.B, Jakub Kováč III.A, Adam Udička
            III.B, Adam Petrovič IV.A, Alex Hamar IV.A, Marek Krčmár IV.A.
            Výsledky - žiaci:
            1.miesto Adam Petrovič IV.A
            2. miesto Jakub Kováč III.A
            3. miesto Dávid Červenák II.B
            Špeciálnu cenu získala trieda IV.A za najviac „naskákaných “ centimetrov.
            Gratulujeme všetkým žiakom za predvedené výkony!